Logotype för Krokomsbloggen

Lögn, förbannad lögn och statistik

Frasen i rubriken används ofta för att visa på osäkerhet och manipulerbarhet som finns inom det statistiska området. Något som såklart statistiker ibland vänder sig mot.

Dock är webbstatistik något väldigt bra när man ska planera för en ny webbplats. Vi använder Google Analyticslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som huvudsakligt statistikverktyg. Förutom att se mängden besök och hur länge man tillbringar på vår sida så ser vi även hur besökaren rör sig, var man klickar och vad man söker efter. Bland annat.

Vi kan även se våra besökares geografiska spridning, vilken enhet (dator, mobil, läsplatta) man surfar med och andra tekniska detaljer. Vi kan skapa olika händelser och följa upp dessa, exempelvis vilka externa länkar klickas det mest på och/eller vilket formulär används mest frekvent.

Vi kan med andra ord få fram massor av bra saker att ha i bagaget då vi ska bygga nytt och vi tänkte bara ta tillfället i akt att dela med oss av lite allmän statistik för krokom.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kort besöksstatistik 1 februari 2017 - 30 januari 2018

 • Antal besökare: 299.276
 • Genomsnittlig besökslängd: 2 minuter 23 sekunder
 • Återkommande besökare 63%, nya besökare 37%

Hur hittar man till hemsidan?

 • Organiskt sök från Google står för 60% av besöken
 • Direkttrafik, ex från favoritfältet i webbläsaren står för 20%
 • Hänvisningar från andra webbplatser och från Social media står för 20%

Beteendet att googla sig in på sidan står för mer än hälften av alla besök. Man kommer alltså många gånger rakt in på den informationen man eftersöker utan att passera startsidan. Vi tror att den här trenden kommer att öka ytterligare och därför följder vi Googles egna riktlinjer och råd för att skapa sökmotorvänlig information.

Plats

 1. Sverige 97,2%
 2. USA 0,79%
 3. Norge 0,48%
 4. Danmark 0,14%
 5. Tyskland 0,14%

Man surfar alltså i majoritet till vår sida från Sverige med närmare 291.000 besök. Jämtland leder med 58% av besöken och Stockholm ligger tvåa med 23% - välkommen till oss kära Stockholmare!
USA har på ett år gett oss 2.378 besök.

Teknik

 1. Desktop (dator) 50%
 2. Mobil 41%
 3. Läsplatta 8%

I och med att vår nuvarande webbplats inte är responsiv, dvs att den anpassar sig efter vilken enhet du använder, så har vi följt den här statistiken djupgående. Vi vet att 6 av 10 mobilanvändare lämnar vår webbplats direkt. Vi vet också att antalet mobila användare ökar och med samma siffra minskar antalet datorsurfare. Att vår nästa version av webbplatsen blir responsiv är därmed given.

Språkinställning i webbläsaren

 1. sv-se 58,7%
 2. sv 35,6%
 3. en-us 3,33%
 4. en-gb 0,61%
 5. nb-no 0,26%

Svenska står alltså för stor procentuell fördelning (94,3%), därefter följer engelska med lite mer än 3%. Vi drar alltså slutsatsen att det inte är nödvändigt att manuellt översätta alla sidor till flera språk. Vår Google Translate knapp i högra hörnet drar många klick, men ytterst få går vidare och väljer språk.

Vad söker man på?

Av alla närmare 300.000 besök så har ca 4% av besökarna använt sig av vår sökfunktion. Vi vet att en vedertagen siffra ligger på ungefär 6%. Vi har alltså tagit höjd för att förbättra vår interna sökmotor. De populäraste söktermerna är

 1. Lediga jobb 1,5%
 2. Krokoms Bemanningspool 0,9%
 3. personal 0,7%
 4. f 0,7%
 5. Ledighetsansökan elev 0,7%

Bland topp tio har vi också söktermerna Maria, Sophämtning och Avfall och återvinning.

Besöks- och målgrupper

Genom att titta på statistiken för utgående sidor, den sida som besökaren lämnar oss, får vi en bild över vilket syfte besökaren har. Dessa är de 5 populäraste utgångssidorna och startsidan är inte inräknad.

 1. Lediga jobblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 18%
 2. Återvinningscentraler, öppettider 2017länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 5%
 3. Lov, ledigheter, terminerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 2%
 4. Matsedlarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 2%
 5. Krokoms Bemanningspoollänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 2%

Det är såklart glädjande att så många ser Krokoms kommun som en bra arbetsgivare! Vi har här dragit bort interna besök då många medarbetare använder webbsidan i sitt dagliga värv. Vi kan i alla fall dra tre slutsatser av dessa siffror:

 • Besökarna har olika syften. De vill söka jobb, återvinna, se vilken lunch skolorna bjuder på och veta när sopbilen kommer
 • Besökarna består av många målgrupper
 • Många utgångssidors information består av praktiska fakta som löser besökarnas frågor

Detta är något som vi verkligen kommer att ta vara på. Vi kommer att förenkla för besökarna att hitta svar på sina frågor och vi kommer att bygga en välkomnande webbplats för alla som vill komma hit och jobba!

 

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Genom att skriva ditt namn, din kommentar och trycka på knappen "Skicka kommentar" ger du ditt samtycke till oss att lagra dessa uppgifter. Här kan du läsa mer om vad du samtycker till och vilka rättigheter du har efter att ha lämnat data hos oss.